(Paro) Preventie
Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt ook voor gebitsproblemen. Bij Tandheelkundig Centrum Wognum helpen uw tandarts en de preventieassistente (paro-preventieassistent) u bij het voorkomen van gebitsproblemen, zoals gaatjes en tandvleesproblemen. Tijdens uw periodieke controle bekijkt de tandarts de gezondheid van uw gebit en tandvlees. Ook maakt hij regelmatig tandfoto’s (bitewings) om gaatjes en andere problemen vroegtijdig op te sporen. Indien nodig wordt tandsteen verwijderd en krijgt u advies over het gezond houden van uw gebit.
Vrijwel al onze assistentes zijn opgeleid tot preventieassistente en daardoor kunnen we met het hele team aandacht geven aan een gezond gebit.
Project 'Gewoon Gaaf'
Het Project; ‘Gewoon Gaaf’ staat voor: ‘een gezonde mond voor elk kind’. Het project; ‘Gewoon Gaaf’ is een preventiemethode voor ieder individueel kind van 0 tot 18 jaar en zijn of haar ouders/verzorgers. De preventiemethode laat ouder en kind inzien wat de eigen invloed is op het ontstaan en vooral het voorkomen van cariës. Wie goed zijn tanden poetst en er een verstandig consumptiepatroon op nahoudt, kan zijn gebit gewoon gaaf houden! De behandelaar geeft aan of u in aanmerking komt voor dit project. Als het Project; ‘Gewoon Graaf’ gestart kan worden legt de preventieassistente het project uit aan ouders/verzorgers en het kind .
De preventieassistente geeft de ouders/verzorgers en het kind advies dat is afgestemd op het gebit van het kind. Bij Gewoon Gaaf maakt de preventieassistente een risico-inschatting. Hoe goed zorgt de ouders/verzorgers en het kind voor het gebit van het kind? Hoe is het met zijn of haar mondhygiëne? Breken er tanden of kiezen door? Is het kind aan het wisselen? Heeft hij/zij (beginnende) gaatjes in zijn gebit? Op basis van deze informatie, bepaalt de preventieassistente de terugkom interval. De invulling en uitvoering van de preventiemethode kan dus binnen een gezin verschillen. Gewoon Gaaf kijkt tenslotte naar ieder individu.
Tips voor een gezond gebit
Een goede dagelijkse reiniging van uw gebit en juiste voedingsgewoonten helpen u uw gebit gezond te houden. Wij adviseren u om uw gebit tweemaal per dag gedurende drie minuten met fluoridehoudende tandpasta te poetsen (bij voorkeur met een elektrische borstel). Vergeet ook de ruimte tussen uw tanden en kiezen niet en reinig uw tanden eenmaal per dag met behulp van flossdraad, tandenstokers of ragertjes.
Door verkeerde voedingsgewoontes kunnen gaatjes en erosie (het oplossen van het glazuur van uw gebit) ontstaan. Suikers veroorzaken gaatjes en zuren tasten het glazuur aan, met slijtage en mondklachten als gevolg. Wij adviseren maximaal zes ‘zoetmomenten’ per dag.
Roken is niet alleen slecht voor de gezondheid, maar ook voor uw gebit. Roken kan leiden tot verkleuringen van uw tanden en kiezen (gele tanden), een verminderde smaak, een slechte adem, ontstoken tandvlees en ontstoken kaakbot. Ook heeft u door te roken een grotere kans op het ontstaan van mondkanker en hart- en vaatziekten.